Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Stress verdubbeld bij 40+ vrouwen

April 18, 2017

Rond je veertigste begint het hormonaal te rommelen in jouw lichaam. Met name de forse progesteron- en vervolgens oestrogeendaling veroorzaken fysieke en mentale problemen zoals bijvoorbeeld opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn, droge slijmvliezen, concentratieverlies, slecht slapen en stemmingswisselingen.

 

Veel vrouwen blijven ondanks deze klachten in hetzelfde tempo en op dezelfde wijze doorwerken. Terwijl ze merken dat het juist meer moeite kost. Zoals vroeger 'vlammen' dat lukt ze niet meer en hoe gaan ze dit nu volhouden tot hun 68ste? Deze gedachte maakt ze onzeker, angstig en geeft veel stress. En stress.. dat verstoort het hormonale evenwicht nog meer!


Door de natuurlijke daling van de geslachtshormonen zullen ook de bijnieren extra belast worden, zij moeten nu ook dit hormonale tekort aanvullen. Echter zijn bij de 40+ vrouw de bijnieren vaak al knetterhard aan het werk. De bijnieren zijn organen die o.a. cortisol aanmaken, dit hormoon stelt je in de gelegenheid om scherp te blijven, snel en adquaat te handelen in drukverhogende of levensbedreigende situaties. Vluchten voor een sabeltandtijger komt tegenwoordig niet meer voor, maar er zijn een tal van life events te noemen die wel om dezelfde fysieke respons vragen. Tijd om tot rust te komen is er nauwelijks en in veel gevallen is de stress chronisch.

 

Stress verdubbeld de mate van hormonale klachten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een aantal voorkomende life events van 40-65 jarige met name pieken bij:

  • Burn-out 40-44 jaar

  • Herinterders 41 jaar

  • Echtscheidingen 44 jaar

  • Mantelzorg 49 jaar

De 40+ vrouw heeft het dus weer lekker voor elkaar - NOT!

 

Hoeveel vrouwen ken jij eigelijk in jouw omgeving die tenminste met één van deze events te maken hebben èn last van PMS hebben of in de overgang zijn? (In)direct zal het een met het andere te maken hebben.


Deze levensfase vraagt om extra aandacht en allertheid van de vrouwzelf en haar omgeving (werk, gezin, sociale netwerk). Wil je weten hoe de 40+ vrouw vitaal kan blijven?

Daarover schrijf ik in mijn volgende blog. Kun je niet wachten? Neem dan contact met mij op via www.werkendeovergang.nl of michellevaniersel@live.nl.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Werk & de Overgang 

Tel : 0625144820

© 2016 by Michelle van Iersel Haarlem