Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Afwachten of anticiperen?

April 17, 2017

Rond haar 45ste komt de vrouw in de overgang. In deze fase stopt de eicelrijping en daarmee gaat de vrouw over van vruchtbaar naar onvruchtbaar zijn. Door dit proces nemen de vrouwelijke geslachtshormonen af. Met name het oestrogeen daalt met maar liefst 80%. Deze daling veroorzaakt fysieke en mentale verschijnselen zoals opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn, droge slijmvliezen, concentratieverlies, slecht slapen en stemmingswisselingen.

 

In Nederland zijn er jaarlijks 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. 80% van deze vrouwen ervaart klachten en 30% zo ernstig dat zij erdoor gehinderd wordt in het dagelijkse leven, dus ook tijdens het werk. Als je eens inzoomt op de verzuimcijfers van vrouwen, dan zal het je opvallen dat het verzuim het hoogst is in de leeftijdsgroep 44-60 jaar en laat dat nou juist de levensfase zijn dat de vrouw te maken heeft met grote hormonale veranderingen zoals de overgang. Veel van deze werkneemsters blijven ondanks bovengenoemde klachten doorgaan met presteren en geven alles om deadlines te halen. De overgang kan echter veel stress veroorzaken en druk leggen op een werkneemster. Dat ze niet meer zoals vroeger kan meekomen bezorgt haar angst en paniek. Depressie of burn-out zijn dan de redenen voor langdurige uitval, terwijl de oorzaak gerelateerd is aan de overgang. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat de vrouw uit het werkproces valt en haar kennis en talenten verloren gaan. 

 

Het gebukt gaan onder de overgang is een taboe en voor veel werkneemsters moeilijk bespreekbaar met collega’s en/of werkgever. Vaak houdt een vrouw haar overgangsperikelen liever verborgen uit angst voor vooroordelen. Privé is het voor veel vrouwen al lastig om erover te beginnen, laat staan op het werk. 
Het is daarom van belang dat juist de werkgever tot actie overgaat. Zowel voor de organisatie als de werkneemster in kwestie. Als het zo aannemelijk is dat de verzuimcijfers en de daarmee gepaard gaande kosten door de overgang komen kan de werkgever daarop anticiperen. In het kader van duurzame inzetbaarheid op maat is dit onderdeel onmisbaar.

Wat kunt u als werkgever doen voor werkneemsters in deze levensfase?

 

  • Faciliteer bijeenkomsten waar vrouwen informatie, handvatten en oplossingen krijgen aangereikt over hoe zij zelf met de overgang kunnen omgaan zowel privé als op het werk. Zij zullen hierdoor de overgang sneller (h)erkennen, in actie kunnen komen bij verschijnselen en daarmee erger voorkomen. Het is belangrijk dat ook HR en leidinggevenden op de hoogte zijn van de inhoud van deze voorlichting.

  • Investeer in kleine en eenvoudige voorzieningen als temperatuurbewaking, ventilatoren, ruimere toiletten voor opfrissen na opvliegers, apparaten voor tappen van vers en koud water, gezonde lunches en flexibiliteit in werktijden.

  • Zet een (Care for Women) deskundige in die op locatie een inloop- of telefonisch spreekuur houdt. Zij kan een vrouw met informatie en persoonlijke adviezen flink op weg helpen.

Deze acties en investeringen verdienen zichzelf dubbel en dwars terug door afname van verzuimcijfers en de daarmee gepaard gaande verzuimkosten. Ook het behoud van talenten, motivatie en betrokkenheid van de werkneemsters zijn het waard om in te investeren. Het creëren van een open sfeer en de bereidheid om met elkaar in gesprek te gaan bij overgangsklachten is een waardevolle bijdrage aan goed werkgeverschap.

 

Care for Women
Meer informatie over werk en de overgang? De landelijke organisatie Care for Women is gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen en zet zich ervoor in vrouwen te helpen bij hormonale problemen. Deskundigen van Care for Women zijn medisch opgeleid en getraind om vrouwen in de overgang te informeren en begeleiden.

 

Michelle van Iersel geeft advies en trainingen aan organisaties (oa. Rabobank) en begeleidt vrouwen met leefstijlcoaching, voeding en Bootcamp. Contact: Michelle van Iersel, m.vaniersel@careforwomen.nl  / 06 25144820.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Werk & de Overgang 

Tel : 0625144820

© 2016 by Michelle van Iersel Haarlem