Introductie


In Nederland zijn er jaarlijks 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. 80% van deze vrouwen ervaart klachten en 30% zo ernstig dat zij erdoor gehinderd wordt in het dagelijkse leven, dus ook tijdens het werk. 

Rond haar 45ste komt de vrouw in de overgang. In deze fase stopt de eicelrijping en daarmee gaat de vrouw over van vruchtbaar naar onvruchtbaar zijn. Door dit proces nemen de vrouwelijke geslachtshormonen af. Met name het oestrogeen daalt met maar liefst 80%. Deze daling veroorzaakt fysieke en mentale verschijnselen zoals opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn, droge slijmvliezen, concentratieverlies, slecht slapen en stemmingswisselingen.


Als je eens inzoomt op de verzuimcijfers van vrouwen, dan zal het je opvallen dat het verzuim het hoogst is in de leeftijdsgroep 44-60 jaar en laat dat nou juist de levensfase zijn dat de vrouw te maken heeft met grote hormonale veranderingen zoals de overgang. Veel van deze werkneemsters blijven ondanks bovengenoemde klachten doorgaan met presteren en geven alles om deadlines te halen. De overgang kan echter veel stress veroorzaken en druk leggen op een werkneemster. Dat ze niet meer zoals vroeger kan meekomen bezorgt haar angst en paniek. Depressie of burn-out zijn dan de redenen voor langdurige uitval, terwijl de oorzaak gerelateerd is aan de overgang. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat de vrouw uit het werkproces valt en haar kennis en talenten verloren gaan. 
 

Werk & de Overgang 

Tel : 0625144820

© 2016 by Michelle van Iersel Haarlem